• Imprimeix

Balanç de comunicació març-abril

Rendició de comptes del 2017

 

CANDELA CALLE HA FET LA RENDICIÓ DE COMPTES DEL PLA D'ACCIÓ 2017 A TOTS ELS TERRITORIS DE L'ICS

Candela Calle va presentar els resultats dels objectius estratègics, que venen marcats per les deu línies estratègiques en què s'estructura el Pla d'acció: lideratge, atenció centrada en la persona, qualitat i seguretat, participació, sostenibilitat, responsabilitat social corporativa, xarxes i pactes, comunicació i TIC, recerca i innovació, i coneixement. 

 

 

 

info

 

L'Institut Català de la Salut ha assolit el 87 % dels objectius estratègics marcats en el seu Pla d'acció per a l'any 2017. Durant els mesos de gener i febrer, la directora gerent de la institució, Candela Calle, ha fet balanç de les actuacions que s'han dut a terme a la institució l'any 2017. Durant les sessions que ha realitzat pel territori, Calle ha estat acompanyada dels respectius gerents territorials. La rendició de comptes s'ha clos al Centre Corporatiu el 26 de febrer, amb una sessió en què ha participat la resta de membres del Comitè Executiu.

 

 

 

La presentació de resultats es va fer en primer lloc davant dels professionals de tot el territori i, en finalitzar, es va traslladar a la ciutadania i als mitjans de comunicació mitjançant nota de premsa publicada al web. 

 

 

La xarxa de blogs de l’ICS, una eina de comunicació amb la ciutadania

S'ha dut a terme una revisió, estudi, i catalogació dels 54 blogs de l'ICS, i s'ha presentat el resultat de l'estudi davant el Comitè de Direcció.

blogs

Blogs ICS, valors i línies estratègiques

Els blogs de l’ICS s'emmarquen dins dels valors de l’ICS (competència, participació, compromís, equitat, innovació i transparència) i en les línies estratègiques de lideratge, participació, coneixement  i comunicació, i TIC. Tot el que s’escriu i publica ha d’anar alineat amb aquestes línies i valors.

Els blogs han de promoure la creativitat i la corresponsabilitat comunicativa, la qual planteja diversos escenaris de futur: la millora de la comunicació interprofessional, amb la ciutadania i els agents externs. Els professionals són portaveus de l’empresa i s’han de corresponsabilitzar de la informació que donen i de com la donen. L’èxit d’aquesta corresponsabilitat comença amb la capacitat de cada unitat de treball o de cada grup tranversal per identificar les barreres que impedeixen la pràctica d’una informació o comunicació efectiva i afectiva. Tothom és responsable de la comunicació, en la qual està inclosa la informació i també com es facilita, en quin moment o per quin canal. Cada grup de treball, per petit que sigui, ha de reflexionar sobre com progressar cap a aquesta corresponsabilitat. Cal tenir present que totes les tasques desenvolupades generen una resposta que se suma a la resta i que acaba sent la imatge projectada de l’ICS. El nou procés comunicatiu en marxa a l’ICS s’entén com la suma de les interrelacions personals i professionals amb l’entorn.

Per tal de finalitzar la valoració, es proposa una enquesta a tots els professionals que administren un compte de blog. Amb els resultats es podran valorar les línes de futur per tal d'optimitzar el potencial d'aquestes eines, tant des d'un punt de vista del coneixement dels professionals que els gestionen com des d'un vessant comunicatiu i de relació directa amb la ciutadania.

Bateguem per valors

S'ha iniciat ‘Terminologia viva a l’ICS’, una nova campanya lingüística que vol anar més enllà de l’ortografia i mostrar que rere les paraules que utilitzem hi ha valors, projectes i persones... Per això, no només vol explicar com s’escriuen i es defineixen els mots, també vol fer conèixer el seu significat dins l’ICS. 

Què significa? 

Com s’escriu?

On la trobem a l’ICS?

És una campanya dissenyada especialment per a les xarxes socials, amb preguntes sobre ortografia formulades mitjançant microvídeos (GIF).

La primera paraula explicada a la campanya va ser "corresponsabilitat"i la segona, "arrítmia".

 

 

 

bategar

Ens estirem per un ICS saludable

 

Es promouen els #estiraments al lloc de treball com a hàbit saludable, convocant un concurs de fotografia amb les xarxes socials com a escenari.

La campanya que es du a terme entre el 26 de març i el 6 d'abril, coincidint amb el Dia Mundial d'Activitat Física, té com a objectiu promoure hàbits saludables en primer lloc, i per fer-ho s’han elaborat vídeos  il·lustratius per tal de fer conèixer la correcta execució dels estiraments en cada un dels àmbits dels centres de l’ICS: al quiròfan, al CAP, a planta, a urgències o a l’oficina.

En segon lloc, es pretén crear comunitat entre els professionals de la institució que són usuaris de les xarxes socials, tot generant complicitats entre ells. Per fer-ho s’ha incorporat com a novetat la valoració doble de la participació, si es convida un company a participar-hi etiquetant-lo.

D’altra banda s’han convidat usuaris amb influència a les xarxes i seguidors de l'ICS a fer difusió de la campanya en els seus comptes respectius, per tal de multiplicar l’efecte.

Tota la campanya s’ha engegat alhora des de tots els comptes de l’ICS amb la col·laboració dels equips de comunicació de tot el territori.

En total, s’han rebut 266 fotografies de professionals de l’organització i dels instituts d’investigació adscrits, i la guanyadora ha estat Noèlia Díaz, infermera del CAP Guissona.

El Facebook de l’ICS allotja l’àlbum de les fotografies rebudes del concurs. A les instantànies, hi ha professionals de tots els àmbits que estiren al lloc de feina i que ho fan, en moltes ocasions, amb altres companys de feina.

collage

Presidència i Gerència

L'excel·lència dels professionals de l'ICS es premia

Els professionals de l'Institut Català de la Salut han estat reconeguts per la seva excel·lència en els seus camps en diferents jornades, premis i certàmens.

 

Els professionals del CAP Onze de Setembre han guanyat el Premi al Millor Pòster en la II Jornada d’Atenció Primària al Ripollès, organitzada per l'Institut Català de la Salut i la Fundació Hospital de Campdevànol, celebrada el passat 15 de març a la Fundació Eduard Soler de Ripoll.Pòster guanyador

En el pòster s’explica l’actualització i la millora dels circuits assistencials realitzats a través de formacions internes, dutes a terme pels mateixos professionals referents de les diverses àrees i matèries que s’ensenyen, tenint en compte els aspectes susceptibles de millora detectats a partir dels resultats obtinguts en una enquesta destinada a tots els membres de l’equip.

  

La responsable d'hospitals de la Direcció de Cures, Eulàlia Juvé, ha estat una de les guardonades en la primera edició dels "Premios Sanitarias" de la publicació  Redacción Médica.

 

lala_premi

Juvé ha rebut el Premi en la categoria d'infermeria i, en el seu discurs d'agraïment, l'ha dedicat a tots els professionals sanitaris amb qui ha compartit la seva trajectòria.

Els "Premios Sanitarias" posen en valor el lideratge femení d'un total de 16 dones professionals de l'Estat en diferents àmbits. Dones que han aconseguit trencar el sostre de vidre i disminuir les diferències per qüestió de gènere. La creació d'aquests premis, segons els responsables de Redacción Médica, té com a objectiu integrar la igualtat en la sanitat i "ressaltar les diferències entre homes i dones com a gran riquesa a compartir".

 

Premi per al Servei de Neonatologia

Projecte_Germans_28Cw

En aquesta edició dels premis “Infermeria i Societat 2017”, celebrats a l’Espai Pujades 350 del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, el Servei de Neonatologia de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron ha rebut el Premi Infermeria i Societat, a la difusió i la comunicació de la professió infermera, per la comunicació del Projecte Germans del Servei de Neonatologia, un taller per als germans dels nadons ingressats a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques de l'Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron. A través de jocs i situacions simulades, se'ls prepara per acostumar-los a veure els seus germans petits en un entorn mèdic hospitalitzat.

 

 

Premi per a Montserrat Llinàs Vidal

premisvalle

Montserrat Llinàs Vidal, supervisora d’Infermeria del Programa especial de malalties infeccioses de Vall d’Hebron, ha rebut el Premi Infermeria i Societat, a la innovació infermera, gràcies a un innovador projecte per a l’assistència dels pacients urològics. Es tracta del “Model integrat d’assistència a pacients urològics que requereixen la instauració de rentaments vesicals continus (LVC)”. Aquest és un procediment que consisteix a mantenir la permeabilitat d’una sonda uretral a través de la introducció d’una solució d’irrigació de forma contínua i el seu posterior buidatge. El sistema es pot aplicar a persones que presenten sang a l’orina, ja sigui per una intervenció quirúrgica o bé per patologies genitourinàries.

 

Un projecte per imprimir models anatòmics de fetus en 3D, la iniciativa més destacada de la 1a Jornada Jo Innovo

innovovalle

S'ha reconegut el talent innovador dels professionals del Campus Vall d’Hebron. El projecte més destacat ha estat “Models anatòmics 3D, com a eina didàctica en ecografia obstètrica”, dissenyat per professionals del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de Vall d’Hebron. Gràcies a aquest projecte, que s’implementarà a l’Hospital, es podran imprimir models anatòmics de fetus en tres dimensions (3D), que serviran com a eina didàctica per als professionals i els metges residents del servei.

La Comissió d’Innovació de Vall d’Hebron, presidida per Josep Antoni Ramos-Quiroga, es va encarregar de la selecció dels 16 projectes que han arribat com a finalistes a la 1a Jornada Jo Innovo.

 

La Societat Catalanobalear d’Infermeria premia quatre joves talents de l’ICS

 Premis Joves Talents 2018

Els professionals de l’ICS que han estat guardonats han estat Jordi Adamuz Tomás, en la categoria de Doctor/a en Ciències de la Salut; Aina Serra Blasco, en Categoria lliure; Astrid Vidiella Piñol, en l’àmbit Docent, i Gerard Mora López, en l’àrea de Recerca. Aquest darrer premi s’ha atorgat ex aequo amb Mireia Llauradó, de la Universitat Internacional de Catalunya.

Presència als mitjans de comunicació

Els centres de l’ICS obren les portes als futurs residents

Durant els mesos de març i abril de 2018, les unitats docents de l’Institut Català de la Salut ofereixen jornades informatives destinades als futurs residents perquè coneguin els programes formatius, les instal·lacions dels centres i les especialitats amb acreditació docent. Les jornades, d’una banda, tenen l’objectiu de facilitar la feina de cada futur resident i, de l’altra, serveixen per ajudar a escollir la seva especialitat.

 Recull de notícies

L’ICS impulsa la formació en lideratge destinada a dones professionals de l’organització per facilitar el seu accés a llocs de responsabilitat

Amb motiu del Dia Mundial de la Dona treballadora, Candela Calle presenta el projecte d’identificació i desenvolupament del talent en lideratge tindrà una durada de tres anys i està inclòs dins les accions previstes en el Pla d’igualat i el Pla de responsabilitat social corporativa (RSC) de la institució.

app_type_newspaper_512px_GREY

Resultats positius en el balanç de la gestió de l’ICS l’any 2017

Els CAP incrementen un 9 % les visites virtuals i els hospitals augmenten un 4 % les altes, un 7 % les intervencions quirúrgiques i un 20 % l’activitat de telemedicina respecte de l’any 2016.

 app_type_newspaper_512px_GREY

El treball social de l’ICS avalua les dificultats dels pacients hospitalaris i les seves famílies per tornar al seu dia a dia

Professionals de les unitats de treball social participen en un estudi sobre la complexitat de la intervenció social als vuit centres hospitalaris de la institució que permetrà acotar quina atenció és la més adequada des del punt de vista social

 app_type_newspaper_512px_GREY

Es publica el Pla de responsabilitat social corporativa de l’ICS 2017-2020

La redacció d’aquest document s’ha coordinat des de la Direcció d’Estratègia i Responsabilitat Social i ha comptat amb la participació de professionals de tot el territori.

* El 14.02.2018 es va publicar notra prèvia relacionada: Les UCI pediàtriques dels centres de l’ICS oferiran sessions fotogràfiques gratuïtes a les famílies dels nadons prematurs

 app_type_newspaper_512px_GREY

Els CAP de l’ICS redueixen l’impacte ambiental i promouen la gestió correcta dels residus

Aquest any s’han acreditat per primera vegada nou centres nous en la certificació ambiental europea EMAS

 

El Comitè d’Ètica Assistencial d’Atenció Primària atén més d’un centenar de consultes de professionals de l’ICS relacionades amb la bioètica en la pràctica diària

Les decisions dels pacients, la confidencialitat de les dades i l’atenció al final de la vida centren el gruix de les consultes

 app_type_newspaper_512px_GREY

Els equips d’atenció primària de l’ICS fan més de 38 milions de visites durant l’any 2017

La carta de serveis ha augmentat durant els darrers anys per donar resposta a les necessitats de salut de la població en totes les etapes de la vida, des del naixement fins al final de vida

Data d'actualització:  28.03.2018