• Imprimeix

Tractament per radiació

El tractament per radiació implica l´ús de diferents formes d’energia com a mecanisme d’acció.

Hi ha diversos tipus de radioteràpia:

  • Externa: és l’administració de radiació sobre una estructura del nostre cos a través d’un aparell anomenat accelerador lineal. La indicació principal és com a tractament radical o complementari (de la cirurgia i/o quimioteràpia) d’alguns tipus de càncer.
  • Radioteràpia d’intensitat modulada (IMRT): és la tècnica que permet aplicar dosis altes de radiació en zones molt específiques i disminuir així els efectes secundaris que la radiació pugui provocar sobre teixits sans.
  • Braquiteràpia o radiació interna: és la col·locació d’un dispositiu dintre del nostre cos que allibera radiació. Està indicada en el tractament del càncer de coll d’úter i en alguns tipus de neoplàsia de pròstata i de l’àrea otorinolaringològica.
  • Radiofàrmacs: són medicaments que contenen un material radioactiu anomenat radioisòtop. Un cop administrat el tractament, es fixa a nivell de diferents estructures cel·lulars alterades per fer el seu efecte. Els principis actius poden ser el de iode-131, el samari-153, el radi-223. Són d’utilitat en alguns tractaments de càncer de tiroides, tractament de metàstasi òssia d’alguns tumors.
Data d'actualització:  09.08.2016