• Imprimeix

L’atenció primària de l’ICS impulsa un projecte d’intervenció grupal per endarrerir l’aparició de la diabetis

L’objectiu de DP-Transfers és que les persones amb risc de patir la malaltia adoptin hàbits saludables, sobretot una bona alimentació i la realització d’exercici físic

14/11/2017 13:11
dptransfers

L’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha començat a aplicar un programa per endarrerir l’aparició de la diabetis tipus 2 en persones amb risc de patir la malaltia. La iniciativa està emmarcada dins del projecte DP-Transfers (acronym de Diabetes Prevention. Transferring Findings From European Research to Society), que té com a objectiu que les persones amb un risc real de desenvolupar la malaltia puguin conèixer aquest risc i rebin, a prop de casa, informació i educació per a la salut.

Durant l’any 2017, el Programa s’ha implementat en 109 centres d’atenció primària i consultoris locals de l’ICS, i en 90 està plenament actiu. La iniciativa ha comptat amb la participació de més de 500 professionals, que han fet el cribratge de dues mil persones amb un risc alt de patir diabetis, de les quals més de 1.500 ja fan activitats grupals per poder adaptar el seu estil de vida i alentir o prevenir així l’aparició de la malaltia.

De la recerca a la pràctica clínica

El projecte DP-Transfers suposa la translació de la recerca a la pràctica clínica. L’origen d’aquest projecte és el programa DE-PLAN-CAT, que és l'aplicació que es va fer a Catalunya del projecte europeu DE-PLAN. Aquesta aplicació es va liderar des de  la Unitat de Suport a la Recerca (USR) de Reus i Tarragona de l’Institut d’Investigació d’Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol). L’any 2012, el DE-PLAN-CAT va demostrar, per primera vegada a Europa, que una intervenció intensiva sobre l’estil de vida des de l’atenció primària redueix substancialment, amb un cost acceptable, la incidència de diabetis tipus 2 en pacients amb risc.

Intervenció grupal com a mètode

Mitjançant una intervenció grupal es donen eines a les persones amb risc de patir diabetis perquè puguin adoptar hàbits saludables. En una primera fase, que dura sis setmanes, es fan sessions d’una hora i mitja setmanal en què se’ls proposa modificar els estils de vida, mitjançant l’adopció d’hàbits saludables, d’una alimentació apropiada i de la realització d’exercici físic. Un cop finalitzada la intervenció, cada dos mesos i  durant dos anys es fa un seguiment dels participants amb l’objectiu que recordin, aprofundeixin i resolguin dubtes que els poden haver sorgit durant les sessions i per acompanyar-los en el procés de canvi. 

Diabetis tipus 2

La diabetis és un problema de salut que comporta un augment anòmal de la glucosa a la sang que pot causar moltes complicacions si no s’atén en el moment adequat. A Catalunya, s’estima que hi ha 600.000 persones amb diabetis tipus 2. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2016, aquesta malaltia afecta el 8,1 % de la població de 15 i més anys (8 % d’homes i 8,2 % de dones).

Segons la Federació Internacional de la Diabetis, fins a un 80 % dels nous casos de diabetis mellitus 2 es poden prevenir o endarrerir amb canvis en els estils de vida, modificant l’alimentació i practicant exercici moderat.

Sota el lemaDiabetis i dona, pel dret a un futur saludable, el 14 de novembre de 2017, es commemora el Dia Mundial de la Diabetis. Una jornada dedicada enguany a la prevenció d’aquesta malaltia en les dones. L’objectiu és reforçar la importància d’un accés equitatiu a l’atenció i a l’educació per a les dones amb factors de risc o amb diabetis, ja sigui per augmentar la capacitat de prevenir-la o per aconseguir un control òptim de la malaltia.

L’efemèride convocada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) vol augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis, sobretot la de tipus 2. També posa el focus en la importància dels estils de vida saludables i en l’autocura en la prevenció i el tractament, per reduir així l’aparició de complicacions futures.

 

109 centres de salut ja s’han sumat a la iniciativa