• Imprimeix

El treball social de l’ICS avalua les dificultats dels pacients hospitalaris i les seves famílies per tornar al seu dia a dia

Professionals de les unitats de treball social participen en un estudi sobre la complexitat de la intervenció social als vuit centres hospitalaris de la institució que permetrà acotar quina atenció és la més adequada des del punt de vista social

21/03/2018 09:03
tss

Les unitats de treball social dels hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) participen en una prova pilot per determinar la complexitat de la intervenció social dels pacients ingressats. El test de complexitat de la intervenció social s’ha fet a pacients adults donats d’alta per aquestes unitats, durant un període de quinze dies.

La primera anàlisi de les dades extretes dels 645 casos estudiats mostra una complexitat més elevada en pacients menors de 70 anys. És una dada que confirma que en la majoria d’aquests casos les necessitats socials venen derivades per les patologies per les quals han estat ingressats. Seria el cas, per exemple, d’un pacient que abans de l’ingrés era una persona totalment autònoma i que, en patir un ictus, ell i el seu entorn han d’afrontar situacions no esperades, en especial a partir de l’alta hospitalària.

Aquest coneixement pot permetre a curt termini establir patrons de problemàtica social vinculada a determinades situacions, inclús en determinats diagnòstics. Precisament, la segona part d’aquest estudi s’ha de centrar a conèixer quins diagnòstics són els que provoquen més vulnerabilitat social i, per tant, dificulten el retorn de la persona ingressada al seu dia a dia.

En cadascun dels casos estudiats també s’ha passat un qüestionari per conèixer el circuit d’atenció social hospitalària. L’objectiu ha estat conèixer qui activa la intervenció del professional de treball social sanitari (professional sanitari, família, per iniciativa pròpia de treball social) i en quin moment de l’estada al centre. Els resultats han mostrat que en més de la meitat dels casos han estat els professionals de medicina especialitzada els que han activat la intervenció dels treballadors socials.

A partir d’ara, cada centre hospitalari valorarà l’anàlisi dels resultats per ajustar els patrons de la intervenció social a cada centre. S’explotaran totes les dades que han de permetre fer recerca i ajustar l’atenció social sanitària del futur.

Jornada de Treball Social Sanitari

L’estudi es va presentar durant la Jornada de Treball Social Sanitari que es va celebrar ahir a l’Hospital de Bellvitge amb més de 250 participants. Coincidint amb el Dia Mundial del Treball Social, i sota el lema “Teixint l’atenció social sanitària, teixim vincles”, es va fer un repàs de l’evolució de l’atenció social sanitària des de la primera jornada de l’any 1997. També es van  presentar diferents experiències d’arreu del territori que configuraran les línies de futur proposades pels treballadors socials sanitaris a la institució per a una millor atenció a les persones: l’impuls del treball per grups, el treball per processos específics, la salut comunitària i la millora dels registres de l’activitat, entre d’altres.

La Jornada va comptar amb la conferència de Josefa Cardona, que va parlar de la dimensió relacional i cooperativa de l’encontre entre el professional i la persona en el marc de la relació d’ajuda.

La Jornada es va adreçar als 282 treballadors socials de l’ICS i als professionals sanitaris en general que presten els seus serveis als centres d’atenció primària i als vuit hospitals de la institució (Vall d’Hebron, Bellvitge, Germans Trias i Pujol, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona, Verge de la Cinta de Tortosa i Viladecans).

L’anàlisi de les dades es va presentar ahir a la Jornada de Treball Social Sanitari de l’Institut Català de la Salut