• Imprimeix

Els hospitals de l’ICS obren les portes de les UCI als familiars més propers de les persones ingressades

Es tracta d’una de les primeres mesures implantades per facilitar l’estada a les unitats de cures intensives per als malalts i el seu entorn

11/07/2018 17:07
canruti

Consens dels hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) per impulsar un normativa pròpia que facilita l’acompanyament en tot moment a les persones ingressades a les unitats de cures intensives (UCI). Les UCI d’adults amb lliure accés per als familiars són una realitat a d’altres països, com els Estats Units, des dels anys noranta.  A Catalunya, aquest pas el van dur a terme primer les unitats de crítics de nounats i pediàtriques i, des de l’any passat, també les unitats d’adults de l’ICS.

La mesura va lligada a un canvi de paradigma del propi funcionament de les UCI. Rafael Máñez, coordinador del Programa d’expertesa assistencial de l’ICS (PADEICS) de medicina intensiva i cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge, explica que avui en dia es procura mantenir despert al pacient respectant el seu confort: “Hi ha evidència que si la persona ingressada a la UCI es manté desperta més temps la seva recuperació és més ràpida”. En aquesta línia, si està conscient, ajuda molt en la recuperació tenir una persona de referència al costat.

Això ha canviat en els darrers anys, els malalts han d’estar actius perquè s’escurça el temps d’estada a la UCI. “Els professionals busquem un equilibri. Quan tens un malalt en estat greu, fins i tot quan requereix un suport tècnic important, pot estar relativament despert i tenir un familiar amb ell”. Està demostrat que l’acompanyament té un benefici terapèutic positiu que influeix en la recuperació.

Per aquest motiu, les UCI han eliminat els horaris definits per a les persones més properes al pacient: “S’individualitza en cada cas, i es mantenen franges de visita per a les visites puntuals”, explica Máñez.

Cada hospital de l’ICS ha posat en marxat aquest consens tenint en compte les especificats de cada servei. La informació es trasllada als familiars tan bon punt hi arriben i es pacta de quina manera seran al costat del pacient. Máñez explica que la resposta de les famílies és molt positiva i aposta perquè cada cop més “la UCI sigui una unitat menys excepcional i s’assembli més a una planta d’hospitalització convencional”.

En aquesta mateixa línia de millorar la confortabilitat, les UCI també ha obert les portes als menors de 12 anys, amb una preparació prèvia de la visita i sempre de forma consensuada.

Més comunicació, millor atenció

Un altre dels projectes en marxa és la millora dels circuits comunicatius entre els professionals i amb les famílies. Les UCIS tenen una alta activitat les 24 hores del dies i cal optimitzar les comunicacions per evitar pèrdues d’informació. “Molts són els professionals que hi intervenen i cal comunicar millor, hem d’aconseguir l’excel·lència en aquest àmbit”, apunta Máñez. Per aquest motiu, el PADEICS treballa per generar nous protocols d’actuació.

Mesures aplicades al 70% dels llits de pacients crítics a Catalunya

Actualment, l’ICS gestiona set de cada deu llits de pacients crítics de Catalunya, bona part d’ells d’hospitals d’alta especialització. En total són 194 llits d’UCI, 52 en unitats coronàries, 169 llits semicrítics, 21 d’UCI pediàtrica, 64 d’UCI neonatal, 53 de semicrítics de neonatologia i 77 de reanimació. Durant l’any 2017, els set hospitals que compten amb UCI (Hospital Universitari Vall d’Hebron, Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Hospital Universitari Joan XXIII i Hospital de Tortosa Verge de la Cinta) van atendre un total de 4.454 persones, un 14,3% de les quals eren infants o nounats. De mitjana, les persones adultes ateses hi són 7,7 dies de mitjana i els menors, 19,5 dies.

L’acompanyament dels malalts redueix l’estrès i aporta un benefici terapèutic que influeix positivament en la seva recuperació