• Imprimeix

L’Hospital Joan XXIII reconstrueix un pulmó amb cirurgia robòtica

La intervenció s’ha realitzat a una dona de 24 anys, afectada per una tumoració que condicionava l’extirpació de tot el pulmó esquerre

09/08/2018 12:08
Equip Cirurgia Toràcica Hospital Joan XXIII

El Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona (servei compartit amb l’Hospital Universitari de Bellvitge) ha reconstruït el pulmó esquerre d’una persona afectada de càncer de pulmó amb l’assistència del robot Da Vinci. Aquesta és la primera vegada que es fa a l’Estat espanyol una intervenció d’aquestes característiques. El Servei de Cirurgia Toràcica del Joan XXIII és el primer de la sanitat pública que té un programa de cirurgia robòtica pulmonar. En poc temps, aquest servei està aconseguint reduir el temps d’ingrés i el dolor de les persones intervingudes de càncer de pulmó. 

La intervenció s’ha realitzat a una dona de 24 anys, afectada per una tumoració que condicionava l’extirpació de tot el pulmó esquerre. L’equip de tres cirurgians format per Pau Rodríguez, Gabriela Rosado i Anna Ureña, ha eliminat el tumor situat al bronqui principal esquerre i, posteriorment, ha reconstruït el pulmó a través d’incisions diminutes realitzades a la paret toràcica. La intervenció s’ha realitzat amb èxit i la pacient ha pogut ser donada d’alta tres dies després de la cirurgia amb la seva capacitat pulmonar conservada. 

El sistema Da Vinci és un equip de cirurgia robòtica que va ha estat dissenyat per abordar cirurgies complexes de manera mínimament invasiva. Es compon d’una consola ergonòmica que el cirurgià fa servir a la mateixa sala, una torre de visió i un carro quirúrgic amb tres o quatre braços robòtics interactius. L’aparell permet superar les limitacions de la cirurgia oberta i endoscòpica, de manera que es potencia la visió del professional, així com la seva capacitat de precisió i control.