• Imprimeix

L’Hospital Arnau crea una nova clínica per tractar els accidents isquèmics transitoris

Des de l’agost passat s’hi han visitat i es troben en fase d’estudi i seguiment mig centenar de pacients

09/11/2018 14:11
HUAV_Nova_tecnica_AIT

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha creat una nova clínica d’accidents isquèmics transitoris (AIT) amb l’objectiu d’elaborar un estudi sobre les causes d’aquesta afectació, que es produeix per una falta de reg sanguini a una part del cervell de forma transitòria. Un AIT és un senyal clar d’advertència que pot haver-hi un accident cerebrovascular en un futur, si no es fa res per prevenir-lo. Per aquest motiu, la nova clínica aconsella i administra als pacients el millor tractament de prevenció secundària per evitar així recurrències isquèmiques. A més, selecciona els pacients que podrien beneficiar-se d’un ingrés hospitalari.

La nova clínica funciona des del passat 20 d’agost i, fins avui, s’hi han visitat i es troben en fase d’estudi i seguiment més de 50 pacients. Amb el nou protocol, a tots els pacients que van a Urgències per un AIT o un ictus menor se’ls practica una neuroimatge (una tomografia computada cranial), un estudi neurovascular, un electrocardiograma i una analítica sanguínia. En funció dels resultats d’aquestes proves, es planteja donar-los l’alta a domicili, amb una visita posterior a la clínica d’AIT, o l’ingrés hospitalari. També se’ls practica una ressonància magnètica cerebral (per via ambulatòria o durant l’ingrés). A més, amb l’obertura de la clínica d’AIT, es visiten els pacients que són derivats de manera ambulatòria durant la setmana posterior a un AIT per fer-los les exploracions complementàries necessàries per evitar que l’accident es repeteixi.

Paral·lelament, des del primer contacte amb aquests pacients, comença un procés d’educació sanitària que duen a terme els professionals de neurologia i els de medicina d’atenció primària amb el pacient, amb l’objectiu de reduir els factors de risc vascular.

Adjuntem fotografia de Mikel Vicente, facultatiu especialista en Neurologia i encarregat, juntament amb Francesc Purroy, cap del Servei de Neurologia, de la nova clínica d’AIT.