• Imprimeix

Manu Guix presenta a l’Hospital de Bellvitge la cançó que ha compost per als pacients d’FPI

14/09/2018 11:09
HUB_Projecte_El_arte_de_diagnosticar

L'Hospital Universitari de Bellvitge ha acollit avui la presentació de la cançó “Seremos aire”, creada pel conegut compositor Manu Guix per a la Setmana Internacional de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (FPI). Guix ha interpretat al piano la cançó en directe, acompanyat dels cantants Vic Mirallas i Izah.
La iniciativa forma part del projecte “El arte de diagnosticar”, impulsada per Boehringer Ingelheim Espanya i les associacions de pacients AFEFPI i FEDER per conscienciar i donar visibilitat a aquesta malaltia minoritària.
L’acte ha comptat amb la presència de pacients i familiars de FPI, que han pogut veure també l’estrena del videoclip de la cançó, gravat en bon part a l’Hospital de Bellvitge i que compta amb la participació de les persones implicades en la malaltia: metges, infermeres, pacients i les seves famílies, a més del compositor i intèrprets de la cançó.
El videoclip ja es pot veure a Youtube (https://bit.ly/2OhaVTV) i el tema està també disponible a les plataformes Spotify i iTunes. Manu Guix afirma que "per a mi va ser un gran repte compondre un tema pop partint de quelcom tan concret com la FPI, però quan em van explicar en què consistia exactament aquesta malaltia rara, vaig pensar: cal fer-ho i vull formar part d'això per donar-la a conèixer”.

La FPI en xifres
La fibrosi pulmonar idiopàtica és una malaltia respiratòria, crònica, poc freqüent, progressiva, molt invalidant i, a la llarga, mortal, amb una mitjana de supervivència de 2 a 5 anys després del diagnòstic. Una de les barreres a les quals s'enfronten metges i pacients és el seu complex diagnòstic. En l'actualitat, un pacient pot trigar entre 1 i 2 anys a ser diagnosticat, ja que la FPI comparteix símptomes amb altres malalties respiratòries, el que provoca que, moltes vegades, s'interpreti com altres patologies més prevalents i es retardi el seu diagnòstic d'hora.
La Dra. Maria Molina, coordinadora de la Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar (UFIP) del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge ha presentat breument els trets fonamentals de la malaltia. La Dra. Molina ha destacat que "diagnosticar la malaltia a temps és clau per al pronòstic del pacient i donar visibilitat a la FPI ajuda a que aquesta patologia estigui més present, tant en la ment de la població general com en les consultes”. La UFIP de Bellvitge és un referent tant a nivell estatal com europeu en el tractament de la FPI. És l’única unitat de l’estat que compta amb un equip multidisciplinari. L’any 2017 va visitar un total de 1.260 pacients, dels quals 128 amb FPI.
L’acte també ha comptat amb la participació de Ruth Córdova, de l'Associació de Familiars i Malalts de Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (AFEFPI), que ha subratllat la importància d’accions com les promogudes dins l’Arte de diagnosticar per millorar la qualitat de vida dels pacients de FPI.