• Imprimeix

Un nou sistema de monitoratge permet prevenir lesions neurològiques a quiròfan de manera remota

L’Hospital Germans Trias ha desenvolupat una nova tècnica que permet detectar les lesions des de la consulta, sense necessitat d’estar a quiròfan. La implementació d’aquest sistema, que ja es fa servir als Estats Units, és pionera a l’Estat

17/02/2017 11:02
monitoratge

Neuròlegs de l’Hospital Germans Trias han anat un pas més enllà en el monitoratge electrofisiològic intraoperatori (MIO) dissenyant, conjuntament amb l’equip informàtic del centre, un sistema remot per poder fer el seguiment dels pacients quirúrgics des de la seva consulta.
En les intervencions en què s’aplica anestèsia general és important tenir un control de les funcions del sistema nerviós del pacient per tal d’evitar lesions d’una manera precoç i incrementar, així, la seguretat de les cirurgies. Per fer-ho, els neuròlegs fan servir un sistema de monitoratge electrofisiològic dins del propi quiròfan que funciona col·locant elèctrodes al cos del pacient que estan connectats a un ordinador. Aquest rep informació contínua de l’estat del sistema nerviós i permet detectar quan hi ha una anomalia.
En el cas de Germans Trias, l’equip de professionals que s’encarrega d’aquest control està integrat per un tècnic sanitari específicament format i un neuròleg especialista. Fins ara, el metge havia d’estar sempre dins de quiròfan per tal de guiar els cirurgians quan es detectava alguna alteració. Gràcies al nou sistema remot, l’especialista pot compaginar l’activitat de quiròfan amb l’assistencial mèdica, ja que pot connectar-se a l’ordinador de monitoratge des de la seva consulta. D’aquesta manera, quan es detecta una anomalia, l’especialista rep un avís, accedeix al sistema, valora l’estat del pacient, i dóna les ordres pertinents al tècnic sanitari o, directament, a l’equip de cirurgians o anestesiòlegs mitjançant un sistema d’àudio integrat al quiròfan.
Una tècnica que dóna resposta a l’augment de la demanda
Actualment, a l’Hospital Germans Trias es monitoritzen operacions programades de neurocirurgia, traumatologia, otorrinolaringologia, toràciques i digestives i en procediments de neuroradiologia intervencionista. Aquest tipus d’intervencions poden causar seqüeles com pèrdua de força de les extremitats, pèrdua d’audició, de vista o paràlisis facials. La monitorització electrofisiològica permet identificar el primer símptoma d’aquestes lesions i actuar per evitar-les.
L’augment de la demanda de monitoratge electrofisiològic, ha fet que des de Germans Trias es busqués una nova fórmula per incrementar aquest servei a tots els dies de la setmana i en un futur fins i tot fer possible el control simultani de dos quiròfans.
Aquesta tècnica ja s’ha dut a terme amb èxit a diferents centres dels EUA i l’experiència a l’Hospital Germans Trias pot servir per confirmar que el sistema garanteix la mateixa qualitat assistencial.