• Imprimeix

Un 5 % de les persones ateses a l’ICS pateix malaltia renal crònica

19/09/2017 14:09
apics_13_MRC

La malaltia renal crònica (MRC) constitueix una patologia que en la seva evolució pot causar una gran discapacitat als pacients que la pateixen. En els últims estadis, el tractament passa per la diàlisi o el trasplantament. Els tractaments i controls dels estadis inicials que poden prevenir aquesta evolució es duen a terme fonamentalment des de l’atenció primària. 

L’APICS d’aquesta setmana mostra quantes persones amb malaltia renal crónica són ateses a l’ICS i la comparació d’aquestes dades amb la d’altres països*. 

"APICS, l'atenció primària compta" és un projecte comunicatiu del Sistema d’Informació dels Serveis d’Atenció Primària (SISAP) de l’ICS que donarà a conèixer, a través de píndoles periòdiques d’informació, dades rellevants, d’interès i representatives de l’atenció primària. La voluntat del projecte és participativa i col·laborativa.

Per aquest motiu, aquest projecte a disposició de professionals i ciutadania un correu (apics@gencat.cat) on es poden proposar temes a tractar. Les xifres exposades són fruit de l’esforç de tots els professionals de l’atenció primària de l’ICS, del treball de l’equip multidisciplinari del SISAP i del consens amb la Direcció Assistencial d’Atenció Primària.  

*Les comparacions amb altres països s’han extret de: 

-Catalunya: dades i text - Informe ComHoFem 2016 | 2

-Anglaterra: NHS

-Suècia: Gasparini A, Evans M, Coresh J, Grams ME, Norin O, Qureshi AR, et al. Prevalence and recognition of chronic kidney disease in Stockholm healthcare. Nephrol Dial Transplant [Internet]. 13 octubre 2016; Disponible a: http://dx.doi.org/10.1093/ndt/gfw354

-Espanya: Otero A, de Francisco A, Gayoso P, García F, EPIRCE Study Group. Prevalence of chronic renal disease in Spain: results of the EPIRCE study. Nefrologia. 2010;30(1):78-86.

-Canadà:  Arora P, Vasa P, Brenner D, Iglar K, McFarlane P, Morrison H, et al. Prevalence estimates of chronic kidney disease in Canada: results of a nationally representative survey. CMAJ. 11 juny 2013;185(9):E417-23.

 

Els tractaments i els controls en les fases menys greus es duen a terme a l’atenció primària