• Imprimeix

Noves tècniques permeten diagnosticar amb més precisió les malalties de la retina i els tumors oculars

L’Hospital Universitari de Bellvitge obrirà aquest mes de febrer una nova àrea quirúrgica d’oftalmologia dotada amb els equipaments més punters de la sanitat pública catalana

16/02/2017 14:02
Noves tècniques permeten diagnosticar amb més precisió les malalties de la retina i els tumors oculars

Demà divendres, 17 de febrer, el Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge celebrarà el X Simposi de Controvèrsies en Oftalmologia. Aquesta prestigiosa trobada anual se centra en la discussió de temes d’actualitat que susciten debat entre els especialistes. En aquesta ocasió, estarà dedicada a la retina mèdica i quirúrgica i a l’oncologia ocular, i comptarà amb la presència de ponents d’arreu d’Espanya que són referents en aquests àmbits.

Un dels temes que s’hi tractaran seran les noves eines de tomografia de coherència òptica (OCT) i, en concret, les anomenades swept source OCT i angio-OCT. Segons explica el Dr. Josep M. Caminal, cap del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, es tracta de noves eines sofisticades que “permeten realitzar un diagnòstic diferencial i una estadificació dels tumors oculars, i diagnosticar, controlar i fer el seguiment de diferents malalties de la retina d’una manera més ràpida i precisa i sense necessitat de contacte físic amb l’ull ni l’ús de contrast”. Bellvitge ha estat líder en l’estudi i aplicació d’aquests nous procediments.

En retina, també es debatran les noves pautes de tractament –tant amb fàrmacs antiangiogènics com amb implants intraoculars de corticoides– de la degeneració macular associada a l’edat i de la retinopatia diabètica. El Dr. Lluís Arias, cap de la secció de retina i vitri del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital, recorda que aquestes dues malalties “es troben entre les principals causes de ceguesa als països occidentals”. En la taula rodona sobre retina quirúrgica, afegeix el Dr. Arias, “debatrem també sobre temes fonamentals com són els darrers avenços en les teràpies per al despreniment de retina, el forat macular i les complicacions retinàries dels pacients miops”.

En oncologia ocular, es discutirà sobre abordatges quirúrgics innovadors com ara la radioteràpia més la resecció tumoral. L’Hospital Universitari de Bellvitge, que va ser pioner en aquestes tècniques, està reconegut com a referent estatal pel programa CSUR del Ministeri de Sanitat. Forma part també de la Xarxa Europea de Recerca en oncologia ocular, i recentment ha participat en l’elaboració del capítol sobre tumors oculars del prestigiós AJCC Cancer Staging Manual. 

Nous quiròfans

Totes aquestes tècniques s’aplicaran amb els equipaments més punters en la nova àrea quirúrgica d’oftalmologia que s’inaugurarà a finals d’aquest mes de febrer a l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Aquesta nova àrea inclourà, a més de dos quiròfans, espais de recepció dels pacients, zona d’acompanyants, àrea postquirúrgica, aula de formació i dependències complementàries. Els dos quiròfans estaran equipats amb nous microscopis quirúrgics de darrera generació amb els més precisos sistemes de gravació, equips de tècnica OCT intraoperatòria, aparell làser de femtosegon per a la cirurgia de la cataracta i corneal, dispositius de cirurgia en tres dimensions, i aula de formació per seguir les operacions també en tres dimensions.

Aquests equipaments, destaca el Dr. Caminal “els convertirà en els quiròfans oftalmològics més ben dotats en aquests moments de la sanitat pública catalana, i amb ells podrem optimitzar l’eficiència de l’activitat quirúrgica i millorar el confort del pacient”.