subcapc_Inno
 • Imprimeix

Innovació

La innovació és el motor de les organitzacions. L’ICS aposta fort per la innovació oberta a totes les persones que formen part de l’empresa. De manera més formal, el procés innovador es canalitza a través dels centres de recerca vinculats a l’ICS, que permeten desenvolupar científicament solucions orientades a millorar l’assistència, tant actual com futura. En aquest sentit, l’ICS és l’organització sanitària més potent de l’Estat, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat dels articles publicats en revistes indexades amb factor d’impacte.

Recerca

L’ICS és l’organització sanitària líder a l’Estat espanyol pel que fa a la
quantitat i la qualitat dels articles científics publicats
5.331 professionals dedicats a la recerca
1.138 projectes competitius que suposen un total de
44 milions d’euros
3.350 assaigs clínics en curs que aporten
21 milions d’euros
3.960 articles publicats en revistes indexades amb factor d’impacte
4,6 punts de factor d’impacte mitjà per article
56 % d’articles publicats en revistes de primer quartil
64 patents en explotació
16 empreses derivades (spin-offs)

La investigació a l’ICS es du a terme a través
de set instituts de recerca:

 • Vall d’Hebron Institut de
  Recerca (VHIR)

  Vall d’Hebron Institut
  d’Oncologia (VHIO)
 • Institut d’Investigació
  Biomèdica de Bellvitge
  (IDIBELL)
 • Institut de Ciències de la
  Salut Germans Trias i Pujol
  (IGTP)
 • Institut de Recerca
  Biomèdica de Lleida
  (IRBLleida)
 • Institut d’Investigació
  Sanitària Pere Virgili
  (IISPV)
 • Institut d’Investigació
  Biomèdica de Girona
  (IDIBGI)
 • Institut d’Atenció
  Primària Jordi Gol
  (IDIAP)
© Institut Català de la Salut 2017

Notícies relacionades

Intel·ligència col·lectiva

Innòbics

L’ICS aposta fort per la innovació, i ho fa de la millor manera possible: implicant els 39.000 professionals que hi treballen. I és que ningú sap més bé com millorar la feina que aquell qui la fa. Amb la voluntat de potenciar la innovació des de la base, l’ICS ha posat en marxa el programa d’innovació oberta Innòbics, que es basa en l’aprofitament de la intel·ligència col·lectiva de les persones que treballen a la institució.

 

Comunitats d’innovació 

El projecte s’articula al voltant de nou comunitats d’innovació territorials (CITER), que es corresponen amb les nou gerències territorials de l’ICS. Les CITER estan formades pels gerents territorials, els directors de les fundacions de recerca vinculats a l’ICS i els líders d’innovació dels territoris. 

El president de l’ICS, David Elvira, va donar a conèixer públicament el projecte en un vídeo, el 14 de juny de 2016. 

 

Plataforma informàtica 

Per tal que els professionals de l’ICS puguin compartir les seves propostes i que l’empresa pugui gestionar tot el procés des de la formulació de la idea fins a la seva implantació, s’ha posat en marxa una plataforma informàtica, que ha estat desenvolupada per l’empresa noruega Induct, especialitzada en el desenvolupament de programari per a la gestió del coneixement. 

L’aplicació permet gestionar de manera integral els processos innovadors, enfocats a organització, serveis i processos. Els centres de recerca vinculats a la institució s’encarreguen de gestionar les propostes d’investigació i d’innovació en producte. 

 

Alineació amb els objectius 

La valoració de les propostes té en compte l’alineació amb els reptes i objectius de l’ICS, la novetat i la rellevància. Dins d’aquests criteris s’inclouen aspectes com l’impacte econòmic i la viabilitat de les idees. 

El model Innòbics preveu un sistema de reconeixement dels professionals que hi participen. Els projectes seleccionats comptaran amb suport institucional perquè es puguin implantar de manera efectiva a l’organització. 

Innòbics suposa una nova manera d’entendre la gestió del coneixement a dins de l’ICS, en què el canvi per millorar l’organització –i, en últim terme, per millorar el servei que ofereix a la ciutadania– s’impulsa des de la base. Aquesta és la iniciativa més ambiciosa que s’ha dut a terme mai en una organització sanitària de les característiques de l’ICS.

Líders en recerca