competència
  • Imprimeix

Competència

A més de la recerca i la innovació, l’activitat docent és fonamental per poder millorar els serveis que les organitzacions sanitàries ofereixen a la ciutadania. L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’Atenció Primària estan preparats per poder dur a terme activitats formatives de primer nivell, tant pel que fa a la formació de grau –amb convenis amb universitats i altres institucions– com a la formació especialitzada, amb la incorporació d’un bon nombre de residents de diferents àmbits de la salut.

Institut catalá de la salut

Docència

Formació
especialitzada

Els centres de l’ICS Lleida ofereixen
30 especialitats diferents
0 Noves places de
residents ofertes

Formació de
grau

0 Alumnes universitaris de
grau que fan pràctiques en
centres de l’ICS Lleida

Formació
professional

121 alumnes de formació professional en l’àmbit sanitari han fet
pràctiques en diferents centres de l’ICS Lleida durant el curs 2015-2016

Formació
continuada

La formació continuada és una eina
de millora constant
0 Activitats formatives totals
durant l’any 2016
© Institut Català de la Salut 2017

Formació dels mossos al personal sanitari de Lleida per reduir l’accidentalitat en els desplaçaments de casa a la feina

Els Mossos d’Esquadra porten a terme un programa de formació específic entre el personal sanitari que treballa als centres d’atenció primària de la demarcació de Lleida i a l’Hospital Arnau de Vilanova, per tal de reduir l’accidentalitat en els desplaçaments del domicili al lloc de treball.

L’objectiu principal de les sessions es treballar els automatismes i les distraccions en la conducció que són produïts per la rutina del desplaçament dels treballadors. En el cas del personal mèdic hi ha l’afegit que alguns dels desplaçaments a la feina es fan en hores poc habituals, com poden ser les nocturnes per anar a cobrir guàrdies. Això incrementa encara més el risc en aquest moment de la conducció, i més si s’hi afegeixen situacions com són les emergències mèdiques.

Formació dels mossos al personal sanitari de Lleida per reduir l’accidentalitat en els desplaçaments de casa a la feina

Una resident i una metgessa de família presenten les seves tesis doctorals

Nausica Català Tella, resident de medicina familiar i comunitària a Lleida, ha presentat la tesi doctoral Qualitat de vida, compliment terapèutic i baixes laborals en pacients amb cardiopatia isquèmica, dirigida per la Dra. Catalina Serna Arnaiz.

Aquesta tesi ha rebut l’assessorament metodològic i estadístic de la Unitat de Suport a la Recerca en Atenció Primària de Lleida, IDIAP Jordi Gol. L'estudi ha tingut com a objectiu analitzar en aquests pacients el compliment terapèutic, qualitat de vida relacionada amb la salut i temps de baixa laboral, així com la influència de la depressió. La tesi està formada per tres estudis observacionals.

Així mateix, Maylos Rodrigo Claverol, metgessa de família i comunitària del CAP Bordeta-Magraners, ha presentat la tesi doctoral que du per títol Intervenció assistida amb animals (gossos) en pacients geriàtrics amb dolor osteoarticular i polifarmàcia, dirigida per la Dra. Marta Ortega Bravo i el Dr. José Antonio Carceller Vidal.

Per a l’elaboració de la tesi ha realitzat un assaig clínic amb l'objectiu d'avaluar l’efectivitat d’una intervenció grupal (educació per la salut), basada en la teràpia assistida amb animals (TAA) en població geriàtrica amb dolor osteoarticular crònic i polifarmàcia, quant a la disminució del dolor, consum d’analgèsics i millora de la qualitat de vida. Tota la intervenció s’ha dut a terme al CAP Bordeta-Magraners de Lleida.

Una resident i una metgessa de família presenten les seves tesis doctorals
Una resident i una metgessa de família presenten les seves tesis doctorals

L’Arnau fa formació sobre el funcionament dels desfibril·ladors externs semiautomàtics

L’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida ha col·locat diversos desfibril·ladors externs semiautomàtics (DESA) a la planta baixa (entrada principal i entrada de les consultes externes), a la primera planta de l’edifici vell i a la cinquena planta (entre la cafeteria del personal i la capella). 

Els desfibril·ladors externs automàtics són equips tècnics homologats capaços d’analitzar el ritme cardíac, d’identificar les arítmies mortals tributàries de desfibril·lació i d’administrar una descàrrega elèctrica amb la finalitat de restablir el ritme viable del cor amb alts nivells de seguretat.  

Així mateix, a l’Hospital Arnau s’ha realitzat formació específica als professionals de les àrees on s’han ubicat els desfibril·ladors. Aquesta formació s’ha centrat en la utilització d’aquests aparells per poder fer front a situacions d’emergència que comporten riscos vitals, com ara la síndrome coronària aguda i l'aturada cardíaca. 

L’Arnau fa formació sobre el funcionament dels desfibril·ladors externs semiautomàtics

Dos professionals de la Universitat Pontifícia de l’Equador realitzen una estada formativa de simulació mèdica en anestesiologia a l’Hospital Arnau

Dues professores de la Universitat Pontifícia de l’Equador han visitat l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova per realitzar una estada formativa a l’Hospital i a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida i conèixer com es treballa en innovació i simulació mèdica en anestèsia. 

Amb aquesta estada es possibilita que els professionals coneguin l’activitat assistencial del Servei d’Anestesiologia i Reanimació per poder ampliar els seus coneixements en aquesta especialitat, sobretot en bloqueig de plecs nerviosos, quiròfans d’alta complexitat i en el tractament de dolor agut i crònic. 

L’estada forma part d’un programa de beques establertes ja fa cinc anys amb les universitats equatorianes, on s’intercanvien programes formatius per poder introduir la simulació mèdica en els plans d’estudi dels residents d’aquesta especialitat.

Aquests programes permeten que cada any vinguin a l’Hospital dos professionals per realitzar aquestes estades formatives. Fins al moment s’ha comptat amb professionals de l’Equador, Hondures i El Salvador.

Dos professionals de la Universitat Pontifícia de l’Equador realitzen una estada formativa de simulació mèdica en anestesiologia a l’Hospital Arnau

L’atenció primària de Lleida organitza diversos cursos de formació

El CAP de Balaguer, acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i per la Comissió de Formació Continuada del Sistema Nacional de Salut, ha impartit un curs per a professionals del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) en assistència al pacient greu, en el Curs de suport vital avançat en traumatologia. 

Al CAP Primer de Maig s’ha realitzat una jornada formativa d’odontologia pediàtrica amb l’objectiu d’oferir coneixements de diagnòstic, prevenció i solució dels problemes orals més freqüents en la població pediàtrica. Així mateix, també s’ha dut a terme una formació, en col·laboració amb el Centre Branemark, sobre l’etiologia i la prevenció de la càries dental. 

Professionals de pediatria i de medicina familiar i comunitària s’han format en reanimació cardiopulmonar, amb l’objectiu de desenvolupar correctament la tècnica de suport vital bàsic i intermedi en pediatria.

També, durant l’any 2016 s’han format uns 500 professionals d’atenció primària dels EAP d’Artesa de Segre, Ponts, Alcarràs, Rambla de Ferran, Granadella, Cappont, Almacelles, Almenar, Centre Penitenciari de Ponent, Borges Blanques, Bellpuig, Cervera, Agramunt, Onze de Setembre, Rural Sud i Eixample en aturada cardiorespiratòria, activació del sistema d’emergències, realització de maniobres de suport bàsic de qualitat i aplicació de teràpia elèctrica.

Per la seva banda, dotze professionals han realitzat formació externa tipus Master GESAPH, curs de Business Intelligence per a professionals d’organitzacions sanitàries i curs de Gestió de talent individual i desenvolupament d’equip. A més, 45professionals han aprofitat la formació oferta per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, amb un total de 248 hores.

El Pla formatiu de l’ICS ha format 7.074 professionals de l’atenció primària.

L’atenció primària de Lleida organitza diversos cursos de formació
L’atenció primària de Lleida organitza diversos cursos de formació