compromis
 • Imprimeix

Compromís

L’ICS és una institució compromesa amb la societat a què pertany. La mateixa activitat sanitària ja suposa un compromís amb la societat i una voluntat de fer un món millor. Darrere de la feina dels professionals de l’ICS es troba el desig d’aconseguir el benestar de les persones, a través de la lluita contra les malalties i la promoció de la salut i d’hàbits saludables. La vocació d’ajudar els altres va més enllà de la pràctica professional quotidiana i es demostra a través de les nombroses accions solidàries que, de forma individual, duen a terme molts professionals de l'empresa a casa nostra i arreu del món. L’ICS, com a institució, també contribueix amb les seves accions a fer un món més sostenible i més just.

Institut catalá de la salut

Eficiència energètica

L’ICS Lleida estalvia 252.574 euros l’any 2016 en la factura energètica

17.564 €
Direcció d’Atenció Primària Lleida
235.010 €
Hospital Universitari Arnau de Vilanova

Com ho ha aconseguit?

 • Amb l’obtenció de l’energia al millor preu del mercat, cosa que ha suposat disminuir els preus en un 14,6 % respecte del 2015.
 • Amb la implantació d’actuacions d’estalvi i eficiència energètica i l’optimització dels subministraments.
 • Amb l’augment de l’ús de gas per a cogeneració energètica en detriment de l’electricitat.
 • Amb la realització d’un millor control de la despesa energètica.
L’ICS és la primera administració pública que aconsegueix
una compra elèctrica indexada
5.595 €
Optimització de la
potència contractada

Distribució de les actuacions d’inversió
d’eficiència energètica (total ICS)

© Institut Català de la Salut 2017

Set equips d’atenció primària de l’ICS a Lleida reben el certificat d’acreditació de qualitat del Departament de Salut

Les acreditacions rebudes es basen en l’avaluació integral de la gestió, els serveis i els resultats, la identificació dels punts crítics i les oportunitats de millora dels equips. Aquest model d’acreditació s’inspira en el Model d’excel·lència de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat (EFQM) i examina criteris organitzatius com el lideratge, l’estratègia, la gestió dels equips d’atenció primària, les aliances, els recursos i els processos. Quan aquests criteris es compleixen permeten obtenir bons resultats, que també s’examinen en aquest procés, com ara els resultats en aspectes com són la ciutadania, els professionals, la societat, la salut i la sostenibilitat. Es tracta d’avaluar, millorar, innovar i aprendre dins del mateix equip. 

Aquest any el procés s’ha aplicat per primer cop a l’atenció primària i a Lleida; concretament, s’han acreditat 14 dels 22 EAP. Des de l’any 2012 aquests equips s’estaven preparant per al procés d’acreditació. 

Els bons resultats obtinguts en aquest procés d’acreditació es troben entre una puntuació d’entre 91 i 96 sobre 100. Els set equips acreditats són: 

 • EAP Balàfia – Pardinyes – Secà de Sant Pere | Lleida
 • EAP Bordeta – Magraners | Lleida
 • EAP Cappont | Lleida
 • EAP Eixample | Lleida
 • EAP Primer de Maig | Lleida
 • EAP Rambla de Ferran | Lleida
 • EAP Les Borges Blanques

Amb l’acreditació a l’atenció primària es garanteixen unes determinades pràctiques relacionades amb la qualitat del servei sanitari i la seguretat dels pacients; aspectes que comprometen els centres d’atenció primària amb l’excel·lència del servei –entesa com equitat, efectivitat, eficàcia, seguretat, satisfacció, accessibilitat i competència professional–, els usuaris i els professionals.

Set equips d’atenció primària de l’ICS a Lleida reben el certificat d’acreditació de qualitat del Departament de Salut

El CAP d’Agramunt organitza un curs d’aprofitament dels aliments i un cinefòrum

El Curs d’aprofitament dels aliments, organitzat conjuntament amb els Serveis Socials de l'Ajuntament d'Agramunt, ha estat destinat a les famílies beneficiàries del Banc d’Aliments, amb l’objectiu de conscienciar-les per tal que evitin el malbaratament dels aliments que han rebut i aprenguin com es poden elaborar àpats per aprofitar-los. Les sessions també han servit per explicar com seguir una dieta i tenir uns hàbits saludables. 

Així mateix, l’equip de professionals del CAP ha organitzat una nova edició del cinefòrum “D’on venim? I què m’està passant?”, dirigit a infants amb les seves famílies.

Aquest cinefòrum és una cita més per tal de conscienciar i afavorir aquesta educació que, en moltes ocasions, és una assignatura pendent per a moltes famílies. Per aquest motiu, s’han fet diverses xerrades per facilitar-los eines pera aquesta educació en relació amb la prevenció dels abusos sexuals en infants i sobre com parlar amb els fills de sexoafectivitat.

El CAP d’Agramunt organitza un curs d’aprofitament dels aliments i un cinefòrum
El CAP d’Agramunt organitza un curs d’aprofitament dels aliments i un cinefòrum

L’empresa CLECE Restauració realitza als hospitals Arnau i Santa Maria una recollida d’aliments en benefici del Banc d’Aliments de la Fundació Arrels Sant Ignasi

Amb la finalitat de commemorar el Dia Internacional per l’Eradicació de la Pobresa, l’empresa CLECE Restauració ha posat en marxa una campanya de sensibilització i recollida d’aliments a les cafeteries dels hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria en benefici del Banc d’Aliments de la Fundació Arrels Sant Ignasi.Les persones que hi han participat han aportat un quilo d’aliments a canvi d’un esmorzar d’un cafè amb llet i una pasta. 

Per cada quilo d’aliments recollits, CLECE Restauració ha doblat l’aportació realitzada amb un quilo més d’aliments. Amb aquesta campanya s’han recollit 140 kg d’aliments, quantitat que CLECE ha doblat. Per tant, l’entrega ha estat d’ un total de 280 quilos d’aliments.

 

L’empresa CLECE Restauració realitza als hospitals Arnau i Santa Maria una recollida d’aliments en benefici del Banc d’Aliments de la Fundació Arrels Sant Ignasi

L’Equip d’Atenció Primària Rambla de Ferran recull en un vídeo vivències de familiars de pacients que han patit un ictus o una lesió medul•lar

“Un cop, una trucada, una mirada… tot d’una el temps s’atura i ens adonem que res espera.” Així comença l’aventura d’aquest vídeo que han fet professionals de l’Equip d’Atenció Primària Rambla de Ferran i queha estat presentat a la jornada organitzada amb motiu de La Marató de TV3.

El document recull les vivències de familiars de pacients que han patit un accident vascular cerebral o una lesió medul·lar o cerebral traumàtica. En les situacions que s’hi descriuen és molt important tenir en compte que darrere d’aquests pacients hi ha una família lluitant, acceptant, patint i, sobretot, acompanyant el pacient en la malaltia.

L’Equip d’Atenció Primària Lleida Rural Sud inicia un programa d’activitats preventives a la tercera edat

L’Equip d’Atenció Primària Lleida Rural Sud ha iniciat un programa d’activitats preventives, adreçades a la tercera edat, que té l’objectiu de donar a conèixer i recordar els hàbits de vida saludable. S’hi han tractat temes com ara les normes de seguretat, el tabaquisme, l’alimentació, l’exercici, la higiene i el treball mental, com a base d’una bona prevenció de les malalties cardiovasculars i de diversos tipus de càncer, i per millorar la qualitat de vida i disminuir la dependència en la gent gran.

L’Equip d’Atenció Primària Lleida Rural Sud inicia un programa d’activitats preventives a la tercera edat

Excel·lent acollida de les activitats organitzades per l’Equip d’Atenció Primària Les Borges Blanques a la Setmana Sense Fum

Amb la intenció d’aconseguir la major difusió de la XVII Setmana Sense Fum, l’EAP de les Borges Blanques ha instal·lat una taula informativa amb materials divulgatius al mercat de les Borges Blanques, on s’han fet carboximetries a les persones interessades.

El carboxímetre s’utilitza per mesurar el monòxid de carboni (CO) en aire expirat. Serveix tant com a element de reforç en l’entrevista motivacional com d’element de retroalimentació en les visites de seguiment. A mesura que es manté l’abstinència, els pacients poden veure com els valors de CO s’igualen als de no fumador i com, si recauen, aquests tornen a augmentar.

L’acció al CAP s’ha reforçat amb l’emissió dels vídeos informatius: “Protegiu els vostres fills del fum del tabac”, “El fum és fatal”, “Cigarrets fets a mà. Què cal saber-ne?” i “Estàs pensant a deixar de fumar?”.

Excel·lent acollida de les activitats organitzades per l’Equip d’Atenció Primària Les Borges Blanques a la Setmana Sense Fum

Nou taller a l’Arnau adreçat als nens i nenes hospitalitzats i les seves famílies

Un cop més, l’artista i il·lustrador Cesc Grané col·labora amb l’Hospital Arnau per dur a terme una nova activitat. Els tallers donen als més petits la possibilitat de conèixer els personatges més divertits creats per Cesc Grané, i que tant ells com les seves famílies puguin dissenyar el seu propi personatge adhesiu. 

Per a l’activitat, l’artista ha partit de quatre temes: l’espai, el mar, el cel i el bosc, que li han servit de teló de fons per fer-hi una incursió amb la seva particular iconografia formada per personatges singulars, mitjançant els quals convida l’espectador a imaginar mons fantàstics i divertits, pensats expressament per a quatre zones de l’Hospital que tenen com a característica comuna l’atenció als infants: pediatria, obstetrícia i ginecologia, urgències pediàtriques, i consultes externes de ginecologia i pediatria.

Aquest projecte s’emmarca en el programa Art contemporani a l’hospital, que pretén consolidar la col·laboració entre el Centre d’Art La Panera i els centres hospitalaris de la ciutat de Lleida amb la intenció que la cultura artística trobi un lloc a l’hospital per establir un nexe d’unió i d’intercanvi entre l’hospital i la societat.

Nou taller a l’Arnau adreçat als nens i nenes hospitalitzats i les seves famílies

Es celebra la seva primera edició de l’Escola de Salut

Dins del marc del Projecte COMSalut i amb el suport de l’Agència de Salut Pública, la Paeria de Cervera i la Xarxa UPS, neix a Cervera l’Escola de Salut amb el suport de l’Associació Catalana de Diabetis de Lleida. Aquesta nova iniciativa sorgeix amb la voluntat de facilitar l’educació en temes de salut.

Amb aquest projecte s’ha procurat que professionals i pacients utilitzin de manera òptima els serveis i recursos assistencials. A més, s’ha pretès reorientar progressivament les actuacions de promoció de la salut, preventives, curatives i de suport dels professionals dels centres i equips d’atenció primària, perquè hi tinguin present el context comunitari i la participació d’institucions, líders i altres actius de la salut.

Es celebra la seva primera edició de l’Escola de Salut

Els centres educatius de Tàrrega acullen els tallers de reanimació cardiopulmonar i desfibril•ladors

Un any més s’ha posat en marxa a la ciutat de Tàrrega el programa de salut anomenat Tallers de reanimació cardiopulmonar i desfibril·ladors als centres educatius, a càrrec de professionals de la salut de l’EAP Tàrrega i amb la col·laboració de l’organització no governamental DYA.

L’objectiu principal dels tallers ha estat que els alumnes adquireixin els coneixements, les tècniques i les habilitats necessàries per actuar davant una aturada cardiorespiratòria.

En total, més de 400 alumnes han rebut formació repartits en nou tallers d’una durada de dues hores, estructurats en una part teòrica i una altra de pràctica en la qual s’utilitzen maniquins i desfibril·ladors d’aprenentatge. A més, els alumnes de 4t d’ESO i 6è d’educació primària han rebut formació sobre la cadena de supervivència, les maniobres de reanimació cardiopulmonar i la utilització del desfibril·lador automàtic.

Els centres educatius de Tàrrega acullen els tallers de reanimació cardiopulmonar i desfibril•ladors

L’Hospital Arnau i l’atenció primària de Lleida celebren els dies mundials

En reconeixement als infants prematurs i les seves famílies, des de l’Hospital s’ha commemorat el dia mundial per donar a conèixer els reptes de la prematuritat. Un any més, també s’ha celebrat el Dia del Donant, com un homenatge a les persones que donen els òrgans que possibiliten els trasplantaments.

El Servei de Farmàcia també s’ha sumat al Dia del Compliment i la Informació dels Medicaments, amb una taula informativa instal·lada al vestíbul del centre per explicar a totes les persones interessades la importància de la implicació dels pacients amb els tractaments que estan prenent i perquè puguin preguntar, valorar i conèixer els objectius terapèutics dels medicaments i ser corresponsals dels tractaments que prenen. 

Amb l’eslògan “Mira les teves mans: la higiene de les mans, clau per a una atenció quirúrgica segura”, l’Hospital Arnau i l’Atenció Primària celebren el Dia Mundial de la Higiene de Mans. Als CAP es van realitzar diverses activitats relacionades amb la importància del rentat de mans amb informació als usuaris i l’emissió de vídeos informatius a les pantalles dels centres. A l’Hospital es va passar per les plantes d’hospitalització per conscienciar de nou a pacients, familiars i personal sanitari sobre la importància d’una bona higiene de mans.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física i sota el lema “Acumuleu 30 minuts d'activitat física cada dia diversos equips d’atenció primària de Lleida, en col·laboració amb altres entitats, han celebrat aquest dia amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de fer exercici físic. Algunes de les activitats dutes a terme han estat xerrades informatives, caminades, classes de ball, bicicletada, gimcana i tallers entre d’altres.

Així mateix, els CAP de Lleida han participat activament en la Setmana sense Fum amb activitats per conscienciar infants i adults del perjudici del tabac. Taules informatives, xerrades, concursos de cartells i proves mèdiques com ara cooximetries o espirometries són les principals accions que s’han dut a terme.

També L'Escola de Salut del CAP Cervera ha sortit al carrer amb motiu del Dia Mundial de la Reanimació Cardiopulmonar. A la plaça de la Universitat s’han realitzat diverses demostracions de les maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica i de l’ús dels desfibril·ladors externs automàtics (DEA). A més, professionals del CAP Cervera han realitzat fer sessions explicatives i simulacions de casos pràctics amb les persones que han participat en la formació.

L’Hospital Arnau i l’atenció primària de Lleida celebren els dies mundials