participació
  • Imprimeix

Participació

Els professionals són l’actiu principal de l’ICS. Sense les persones que hi treballen, l’organització no podria funcionar. Elles són les que millor coneixen la feina que fan i les que poden aportar el coneixement i l’experiència necessàries per millorar-la. És per això que l’ICS ha fet una aposta per la participació dels professionals en la presa de decisions de l’organització, per aconseguir, entre tots, una organització més eficient i que, en definitiva, pugui oferir un millor servei als ciutadans.

Institut catalá de la salut

Professionals

EVOLUCIÓ

0 Professionals
l’any 2016

SEXE

2.144 Dones
650 Homes

ESTAMENT

Àmbit de
treball

1.058
Atenció primària
1.736
Hospital
© Institut Català de la Salut 2017

Lleida implanta la Guia de bones pràctiques Cures centrades en la persona i la família, dins del programa internacional BPSO

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, juntament amb l’Hospital Universitari de Santa Maria i la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL), formen part de la segona cohort de Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cuidatges (CCEC), també anomenats BPSO-Espanya, dins del programa internacional Best Practice Spotlight Organization (BPSO®), liderat per la Registered Nurses’ Association of Ontario (RNAO), i en el qual participen centres del Canadà, Austràlia, Xile, Colòmbia i Estats Units. 

Donada la transversalitat d’aquesta guia, el lideratge i la coordinació de la implantació als tres centres es du a terme des de les unitats d’atenció a la ciutadania dels dos hospitals, juntament amb professors de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL.

L’objectiu del programa BPSO® és fomentar, facilitar i recolzar la implantació, avaluació i manteniment, en qualsevol entorn de la pràctica infermera, de bones pràctiques en cures, mitjançant la implantació de guies de bones pràctiques (GBP) de l’RNAO, per tal d’aconseguir, entre d’altres, fomentar una cultura de pràctica d'infermeria basada en l'evidència, promoure la presa de decisions a partir de les recomanacions de les guies de bones pràctiques escollides, actualitzar procediments i recomanacions i incorporar pràctiques d'avaluació contínua de resultats, augmentar la satisfacció del pacient i millorar els resultats de salut. 

Les GBP que s’han d’implantar conjuntament als tres centres són:

  • Cures centrades en la persona i la família
  • Cures i maneig de l’ostomia
  • Valoració i prevenció de les nafres per pressió
  • Prevenció de caigudes i lesions derivades en persones grans
Lleida implanta la Guia de bones pràctiques Cures centrades en la persona i la família, dins del programa internacional BPSO

El doctor Purroy, neuròleg de l’Arnau, és elegit nou president de la Societat Catalana de Neurologia

El facultatiu especialista en neurologia de l’Arnau, Francesc Purroy, ha estat elegit nou president de la Societat Catalana de Neurologia (SCN). Amb més de 100 anys d’història,l’SCN és una de les més antigues d’Europa. El doctor Artur Galcerán i Granés va ser-ne el primer president, el 1911. 

En la presa de possessió del càrrec, el doctor Purroy ha destacat les principals fites aconseguides per la Societat en la darrera dècada: la creació del Butlletí, el desenvolupament del Curs de formació per a residents, l’increment dels grups d’estudi, la creació de guies, la internacionalització de la Societat amb el reconeixent de l’European Stroke Organization (ESO) i la creació de la primera reunió internacional entre la Societat Polonesa de Neurologia i l’SCN.

El doctor Purroy, neuròleg de l’Arnau, és elegit nou president de la Societat Catalana de Neurologia

D’esquerra a dreta: Rosa Roda, de Suport Serveis; Adrià Arboix, expresident de la Societat Catalana de Neurologia (2010-2012), i el Dr. Francesc Purroy, nou president de la Societat.

L’investigador lleidatà Jesús Pujol, metge de família del CAP Balaguer, ha rebut una beca de l’Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol

L'investigador lleidatà Jesús Pujol Salud, professional de medicina de família i comunitària del Centre d'Atenció Primària Balaguer i professor d'epidemiologia de la UdL, ha estat un dels dos becats en la 5a Convocatòria d'ajuts SIDIAP de l’Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol.

El projecte titulat "Prevalença d'insomni i la seva relació amb factors de risc clínics, farmacològics i socials" té com a objectiu determinar la prevalença d'insomni en la població de Catalunya. El coneixement mèdic actual estipula que entre el 5,5% i el 8,5% dels pacients adults tenen aquest diagnòstic, i que és més prevalent entre les dones que entre els homes. Per tant,un de cada vint adults del nostre entorn té risc de patir problemes per descansar, un percentatge que fa que sigui una malaltia més prevalent del que hom imagina.

El primer dels objectius d'aquest estudi és conèixer si el percentatge d'insomni entre els pacients que s’atenen als centres d'atenció primària de tot Catalunya és similar al d’altres contextos.

L’investigador lleidatà Jesús Pujol, metge de família del CAP Balaguer, ha rebut una beca de l’Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol

Josep Maria Sistac participa en el I Congrés Mèdic Internacional a Quito

Pichincha ha acollit el I Congrés Mèdic Internacional, amb la participació de diversos professionals de medicina de l’Amèrica llatina i de Josep Maria Sistac, facultatiu especialista del Servei d’Anestesiologia i Reanimació de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. 

La participació de Sistac s’ha centrat bàsicament en la medicina del dolor, la fibromiàlgia, l’analgèsia postoperatòria i la importància dels simuladors en la docència en medicina. 

Així mateix, Sistac ha visitat la Universitat Central d’Equador i la Universitat Catòlica de Quito per col·laborar en la posada en marxa de plans de formació basats en la simulació mèdica i per impulsar la visita d’estudiants i de diversos professors a l’Arnau, per conèixer els programes de formació mèdica tant a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida,com des del punt de vista assistencial.

Josep Maria Sistac participa en el I Congrés Mèdic Internacional a Quito

L’Hospital Arnau obté una vegada més el premi TOP 20

Un any més, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha rebut quatre premis TOP 20, que cada any concedeix la consultora de serveis sanitaris Iasist a centres de tot l’Estat. El centre lleidatà és, juntament amb l’Hospital Clínic de Barcelona, el que més guardons ha rebut, concretament els corresponent a gestió hospitalària global i a les àrees del cor, sistema musculoesquelètic i sistema nerviós. 

A més de les categories premiades, l’Hospital ha estat nominat a les àrees de la dona, del sistema respiratori i de l’atenció al pacient al crític.

L’Hospital Arnau obté una vegada més el premi TOP 20

Prop de 240 participants en la XVI Jornada d’actualització sobre Factors de Risc de la Malaltia Vascular

Més de dos cents professionals de la salut han assistit a la XVI Jornada d’actualització sobre Factors de Risc de la Malaltia Vascular, organitzada per Lleida-HTA, unitat de referència centrada en la hipertensió arterial, un dels factors de risc de les malalties cardiovasculars, i formada per la Unitat de Factors de Risc Cardiovascular de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, la Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) i l’atenció primària a través del CAP Mollerussa. 

A la Jornada s’han presentat les primeres dades del Projecte ILERVAS (Bus de la Salut) de la unitat UDETMA, entre les quals s’ha destacat que un 65,4% de les 2.118 persones sotmeses a les proves preventives que ha realitzat el Bus de la Salut de gener a setembre de 2015 ha descobert que patia algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir, la disminució del calibre de les arteries per l’acumulació de plaques de greix.

La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la UDETMA, van posar en marxa el Bus de la Salut el gener de 2015. Es tracta d’un estudi científic pioner a Catalunya que ha de permetre realitzar en tres anys proves a 9.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.

Prop de 240 participants en la XVI Jornada d’actualització sobre Factors de Risc de la Malaltia Vascular

Tres professionals del CAP Les Borges Blanques de Lleida han col·laborat com a voluntaris en un camp de refugiats grec

La col·laboració s’ha realitzat amb l’ONG Womenand Health Alliance Internacional (WAHA) en un camp de refugiats de l’illa de Lesbos, on es van desplaçar el mes de setembre.

Ramon Capdevila, metge pediatra, ha estat donant suport mèdic al nord de l'illa, a Skala Sikaminia, una zona de la costa que és un dels principals punts d’arribada de refugiats i immigrants amb barques procedents de la costa turca. Acompanyat d’una infermera de WAHA, feien la primera assistència mèdica quan hi havia un desembarcament. Sortia al rescat d’aquestes persones juntament amb la resta d’organitzacions que actuen en aquesta zona, com ara altres ONG i grups organitzats de voluntaris independents, els quals assumeixen altres tasques com són oferir mantes, aigua i aliments, i fer l’acollida en les primeres hores posteriors a l’arribada dels refugiats.

La tasca de Carme Florensa i Laia Llort, metgesses de família, s'ha desenvolupat a la capital de l'illa de Lesbos, Mytilini, on WAHA col·labora amb l'ONG local Iliaktida, aportant-hi suport mèdic. Iliaktida té cases d'acollida que són centres on s’allotgen els refugiats i immigrants considerats més vulnerables: dones embarassades, menors, famílies amb infants petits, persones amb malalties cròniques o amb malalties agudes de risc. Hi arriben també persones provinents dels camps de refugiats de Mòria i de Karatepé. Aquestes metgesses hi han treballat amb dues infermeres de WAHA i amb altre personal d'Iliaktida (treballadors socials, psicòlegs, traductors i cuidadors) fent consultes a domicili, donant suport psicològic, atenció a malalts aguts i acompanyament emocional, amb 24 hores de disponibilitat horària, entre d'altres tasques com ara educació sanitària.

Aquesta experiència ha permès als voluntaris del CAP Les Borges Blanques conèixer històries colpidores, veure la cara de la desesperació i també com la gent només lluita per viure. Però també han conegut persones capaces d'imaginar el millor per abraçar aquest drama i no convertir-lo en un problema o una amenaça.

Tres professionals del CAP Les Borges Blanques de Lleida han col·laborat com a voluntaris en un camp de refugiats grec