Portada MetroNord
  • Imprimeix

Metropolitana Nord

A l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona, l’Institut Català de la Salut presta serveis d’atenció primària a prop d’1.400.000 ciutadans de 71 municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Barcelonès Nord i el Maresme. Alhora, també gestiona l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, de Badalona, que és el centre de referència per a l’atenció d’alta complexitat dels 800.000 ciutadans del Barcelonès Nord i el Maresme i l’hospital general bàsic de més de 200.000 badalonins i veïns de diversos municipis de l’entorn. 

L’atenció primària la duen a terme 66 equips i 37 unitats assistencials de suport, que treballen en un total de 84 CAP i 22 consultoris locals. Alguns d’aquests centres tenen com a hospital de referència el Germans Trias i la resta es coordinen amb els altres deu centres hospitalaris de referència que hi ha en una àrea tan àmplia com és la Metropolitana Nord i que formen part del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). 

L’Hospital Germans Trias es troba en el Campus Can Ruti, una àrea biomèdica d’excel·lència en plena serralada de Marina de Badalona. A partir de la posada en marxa de l’Hospital, ara fa més de 30 anys, en aquesta zona s’hi ha anat teixint una xarxa assistencial, de recerca i de docència que avui és un punt de referència en l’àmbit de la salut i la biomedicina a Catalunya.

Presentació

Els treballadors de la Metropolitana Nord hem treballat durant el 2016 amb l’objectiu de seguir enfortint el nostre model integral i de qualitat centrat en el pacient. Ha estat un any intens i en el qual s’ha de destacar la implicació i la corresponsabilitat de tots els professionals per continuar oferint una assistència d’excel·lència . De fet, el 2016 ha estat un any de consolidació i de creixement tant a l’Hospital Germans Trias com a la Direcció d’Atenció Primària a la Metropolitana Nord i que ens ha permès abordar aspectes estratègics que ens havíem plantejat per a aquest any. 

L’Hospital Germans Trias ha continuat treballant per millorar els seus indicadors de qualitat, eficàcia i eficiència. Alguns dels projectes que val la pena ressaltar per la seva transversalitat i per la innovació en la seva implementació són el nou protocol de tractament de la hiperglucèmia en pacients no crítics i el mapa del dolor, dues millores assistencials nascudes del treball multidisciplinari de molts professionals i que n’involucren encara a més a l’hora de posar-lo a la pràctica. A més, l’hospital ha continuat apostant per reforçar el terciarisme i consolidar i incrementar la complexitat de la patologia atesa. 

En el context de l'Atenció Primària, tant els indicadors l'EQA com l‘EQPF mantenen la Direcció de la Metropolitana com un referent en qualitat gràcies als seus bons resultats. Aquestes bones xifres són el fruit de l’esforç de continuar implementant el treball per processos. La feina feta per millorar l'accessibilitat , així com el treball en medicina comunitària i en participació ciutadana són altres eixos que seguiran marcant les línies estratègiques dels propers anys. 

També em fa especial il·lusió parlar de la posada en marxa definitiva del Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord, una projecte compartit entre l’Atenció Primària i l’Hospital Germans Trias i que en el 2016 ha arribat a la seva última fase, la de la integració total. També vull destacar l’esforç fet tant a l’Hospital com a l’Atenció Primària per remodelar i adequar espais que havíem detectat que podien representar un fre per a l’activitat assistencial. Aquestes són obres que molts cops tenen impacte en el dia a dia de molts treballadors i que tot i això no poden aturar la seva activitat mentre es realitza l’arranjament en qüestió. Per aquest motiu aprofito aquest espai per agrair la seva tenacitat i la seva col·laboració.

Finalment, vull destacar també que aquest any, com en els darrers, la nostra activitat de recerca ha tornat a ser més que remarcable, fruit un cop més del bon treball i compromís de tots els nostres investigadors. L’aposta de la Gerència per incentivar la recerca ens ha portat a poder anunciar, en el marc de la cinquena edició dels premis Talents, la creació d’un nou ajut d’intensificació de la recerca: el programa Sapiens, que té com a objectiu dotar de temps necessari per obrir nous projectes, consolidar una línia existent o aprendre i introduir noves tècniques o tractaments assistencials. 

Però per més satisfets que estiguem del treball que hem fet aquest any, som conscients que el camí a seguir és el de l’autoavaluació constant per continuar millorant dia a dia. A la Gerència seguim treballant amb l’objectiu d’oferir la millor assistència als nostres pacients, i sabem que només ho fa possible la dedicació de tots els treballadors i treballadores. I per aquest motiu vull aprofitar les darreres línies per felicitar i agrair l’esforç de tots els nostres professionals.

La Metropolitana Nord en un dia

L'ICS en un dia

franja
imatge ics en un dia

Recursos

Recursos

franja
imatge recursos