Subcapcalera Compromís
 • Imprimeix

Compromís

El compromís amb la societat és un dels eixos de l’activitat de l’ICS. L’activitat sanitària ja suposa una obligació amb la societat i la voluntat de construir un món millor, a través de la lluita contra les malalties i la promoció d’hàbits saludables entre la població. Des d’un punt de vista institucional, l’ICS també contribueix a fer que el món sigui una mica millor, mitjançant les seves polítiques per millorar el medi ambient i la societat. Però la voluntat d’ajudar els altres també es demostra amb les nombroses accions solidàries que, de forma individual, fan molts professionals.

TOTAL ICS

Eficiència
energètica

4.4 milions d’euros en actuacions
d’eficiència energètica

La inversió del CatSalut ha estat de
24,2 milions d’euros

137 actuacions en obres i equipaments per millorar l’eficiència energètica

18.159.994
Equipaments
6.071.305
Obres

Evolució dels estalvis energètics potencials als CAP (2014-2017)

L’ICS gestiona de manera eficient la despesa energètica mitjançant la correcció de la penalització per energia reactiva, l’optimització de la potència contractada i la baixa de subministraments sense ús.

1.569.799 € 1.104.153 € 562.281 € 445.821 €
 • 2014
 • 2015
 • 2016
 • 2017
© Institut Català de la Salut 2018

Un Pla de responsabilitat social corporativa participatiu

RSC

L’ICS és una empresa responsable amb els seus professionals, amb la societat i amb el medi ambient. Durant l’any 2017, l’ètica i la responsabilitat social corporativa (RSC) han ocupat un lloc destacat en el debat estratègic de la institució. Així, el mes d’octubre s’ha creat la Comissió d’Ètica i RSC de l’ICS, formada per professionals de referència en aquest àmbit que treballen a tot el territori. L’objectiu d’aquesta Comissió és desplegar els compromisos inclosos en la política de responsabilitat social corporativa, que ha aprovat el Consell d’Administració el mes d’abril.

Aquesta política es basa en la promoció d’una organització saludable, sostenible i solidària amb la ciutadania, capaç de crear una cultura d’autoconeixement i de responsabilitat col·lectiva per a la salut i centrada en les persones, i es desplega a través d’un decàleg de compromisos verificables i avaluables:

 • Promoure el bon govern de la institució per assolir la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social.
 • Potenciar la gestió ètica en l’assistència, la recerca i la docència, amb la implantació del Codi ètic.
 • Desenvolupar una estratègia de diàleg.
 • Garantir l’aplicació del principi d’igualtat i seguretat del pacient.
 • Humanitzar les actuacions i les estructures de l’organització.
 • Incorporar innovacions que millorin el model de gestió de l’empresa.
 • Afavorir el bon clima laboral.
 • Desenvolupar una estratègia d’actuació davant del canvi climàtic.
 • Establir relacions amb els proveïdors basades en criteris de competitivitat, qualitat i responsabilitat social i mediambiental.
 • Promoure la col·laboració amb la comunitat.

Aquest decàleg ha servit de base per a l’elaboració del Pla d’RSC 2017-2020. El Pla s’articula al voltant de quatre eixos: la promoció d’una atenció sanitària integrada i participativa, el desenvolupament de la millora contínua dels serveis que s’ofereixen a la ciutadania, el desenvolupament professional i la responsabilitat amb el medi ambient. El document es desplega en sis àmbits d’actuació: gestió ètica i bon govern, orientació a les persones usuàries, orientació als professionals, el compromís amb el medi ambient, la relació amb els proveïdors i les relacions amb la comunitat.

Per desplegar aquest Pla, l’ICS ha aprofitat les estructures organitzatives que ja existeixen a la institució, que tenen competència en aspectes relacionats amb la gestió de la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social. Dins d’aquesta estructura s’ha definit una persona responsable del Pla, una comissió encarregada de vetllar per la seva implantació i seguiment i un coordinador territorial.

 

 

Centres d’atenció primària compromesos

Cada cop hi ha més centres d’atenció primària de l’ICS que gestionen la seva qualitat mediambiental amb els estàndards internacionals més exigents. Des de l’any 2008, l’empresa ha apostat per acreditar els CAP amb el segell de qualitat europeu Eco-Management and Audit Scheme (EMAS). Aquesta certificació indica que aquests centres compleixen amb els màxims nivells de qualitat mediambiental. La consecució d'aquesta certificació, que té caràcter voluntari, comporta també l'obtenció de l'acreditació ISO 14.001.

L’any 2017, ja són 71 els centres que disposen d’aquesta distinció, cosa que implica que avaluen l’impacte sobre el medi ambient de les seves activitats i implanten sistemes de millora contínua. Dels 71 centres acreditats, nou han obtingut el segell durant aquest any. A banda d’aquests edificis, tres més tenen l’acreditació ISO 14.001 exclusivament. En total, doncs, són 74 els centres de l'ICS que tenen implantat un sistema de gestió ambiental. D'aquests, 72 són CAP, un és un consultori local i l'altre és un edifici administratiu.

L'EMAS és un certificat de gestió ambiental disponible per a qualsevol organització de l'Espai Econòmic Europeu (Unió Europea, Suïssa, Noruega, Islàndia i Liechtenstein) i d'altres països. Es tracta d'una eina d'ús voluntari per a aquelles organitzacions, tant públiques com privades, que vulguin assumir una responsabilitat ambiental i econòmica.

Els centres que tenen l’acreditació EMAS són més eficients en l’ús dels recursos i han implantat sistemes de millora contínua. Els edificis que tenen aquest segell de qualitat monitoritzen els seus consums energètics, la despesa de paper i la producció de residus. Durant l’any 2017, els centres de l’ICS que tenen l’acreditació EMAS han disminuït un 14 % el consum d’aigua i prop d’un 3 % la despesa de paper d’oficina i de paper de llitera respecte de l’any anterior. També han millorat la selecció dels residus. Així, els professionals dels centres acreditats han separat per reciclar un 16,5 % més d’envasos i un 5 % de paper que durant el 2016.

En canvi, el consum energètic ha augmentat: un 0,8 % el consum elèctric i un 7 % el consum de gas. Aquest increment es deu a factors meteorològics, perquè l’estiu va ser més calorós i l’hivern més fred.

EMAS

Sanitat pública i solidaritat, de la mà

Durant el 2017 s’han posat en marxa diverses iniciatives solidàries que han cercat la complicitat de la ciutadania. Una és el cas de la campanya Amb tu, com a casa, per impulsar el nou centre de neonatologia de l’Hospital Vall d’Hebron. Aquest equipament situarà la família com a eix fonamental de les cures al nounat, amb la creació d’espais familiars que facilitin i protegeixin la seva intimitat dins l’hospital, on se sentin còmodes i alhora tinguin l’acompanyament dels professionals.

D’altra banda, l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta també ha engegat la iniciativa Fes + Trueta per poder col·laborar amb la millora del centre gironí. Hi ha moltes maneres de contribuir-hi: amb aportacions econòmiques, donacions de  material, activitats solidàries a favor del Trueta o bé patrocinis.

A més, els centres de recerca vinculats a l’ICS també han impulsat propostes úniques amb un rerefons solidari. Per exemple, a l’IDIBELL han posat a la venda els Bombons Carla, que permeten recaptar fons per investigar sobre la síndrome de Rett. Al VHIR ja fa anys que es fa la campanya Pa amb Xocolata, que permet col·laborar amb la recerca contra el càncer d’ovari. Es tracta d’un pa amb xocolata ben especial, que ha estat elaborat pel mestre forner Daniel Jordà, amb la col·laboració de la fotògrafa i gastroblogaire Carolina Ferrer i la pastissera Rosa Maria Escribano.

Fes mes trueta