La Memòria de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central de l’any 2017 vol ser un reflex de la realitat de l’empresa sanitària més gran del país a les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès i Osona, a més d'altres centres situats a la Segarra i la Conca de Barberà. En aquest document trobareu un recull de la feina realitzada pels 1.542 professionals de la institució a les comarques centrals de Catalunya, que s’orienta a millorar la salut dels ciutadans.

Presentació

Cada any, en un exercici de transparència i rendiment de comptes, presentem la memòria de la Gerència Territorial de la Catalunya Central, on es reflecteix el treball i compromís de tots els professionals de l’ICS del territori.

Durant el 2017 hem apostat clarament per potenciar quatre línies:

  • La participació dels professionals en les decisions i accions que formen part del Pla estratègic territorial 2017-2020. Hem constituït sis comissions territorials: Formació, Recerca, Atenció a la Ciutadania, Farmàcia, Qualitat i Seguretat, i Continuïtat de Cures. Espais de debat i discussió, propostes i intercanvi de coneixement. D’altra banda, també s’ha constituït la Junta Clínica de la Catalunya Central, òrgan de cooperació, diàleg i assessorament, que fomenta la confiança mútua per tal de potenciar una cultura organitzativa més transparent i compromesa amb l’assistència.
  • La capacitació dels professionals i les inversions en aparells d’electromedicina per incrementar la resolució de l’atenció primària. L’estratègia formativa ha fet un gir, apostant per cursos que facin créixer el coneixement, però enfocats a adquirir noves habilitats i competències.
  • La qualitat i seguretat clínica en tot el procés assistencial ha de prendre més consciència en el nostre dia a dia. El treball per processos, la transversalitat i l’anàlisi de les intervencions assistencials adquireixen una presència important en tots els projectes que es van implementant.
  • La recerca, clau per avançar en transferència del coneixement, per millorar l’efectivitat, l’eficàcia i els resultats de salut de la població. La 1a Jornada de Recerca en atenció primària a la Catalunya Central ha estat l’inici d’una estratègia d’impuls per a la investigació i la innovació en el territori, afavorint aliances amb altres proveïdors de salut i universitats.

Sempre amb la visió de donar una atenció d’excel·lència a la ciutadania, per atendre les seves necessitats en salut, promoure hàbits saludables i prevenir que emmalalteixi.

I per acabar, vull agrair la complicitat, la motivació i l’esforç de tots els professionals que fan possible que l’assistència que prestem sigui d’alta qualitat i els encoratjo a seguir endavant.

Catalunya Central en un dia

Catalunya Central en un dia

L'àmbit sanitari de la Catalunya Central comprèn les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, el Moianès i Osona, a la província de Barcelona. També abasta territori de les altres tres províncies de Catalunya: hi ha quatre consultoris municipals a la província de Lleida, un equip d’atenció primària a la de Tarragona i un consultori municipal a la de Girona.

La Gerència Territorial Catalunya Central de l'Institut Català de la Salut, amb seu administrativa a Sant Fruitós de Bages, la formen tres serveis d’atenció primària: Anoia, Bages-Berguedà-Solsonès i Osona.

Dona assistència d’atenció primària a 404.579 habitants, és a dir, al 79 % del total de la població. Els serveis assistencials en aquest territori es componen de 33 equips d’atenció primària, un dels quals penitenciari, que presten l'atenció sanitària a 163 municipis en 143 centres de salut (39 centres d’atenció primària i 102 consultoris locals), els quals treballen conjuntament amb 44 unitats de suport.

L'ICS a la Catalunya Central té formalitzades aliances estratègiques amb els quatre hospitals de referència del territori (Althaia, Consorci Sanitari de l’Anoia, Hospital Sant Bernabé i Consorci Sanitari de Vic) mitjançant convenis marc de col·laboració. L'objectiu és establir un marc estable de relació entre totes les institucions que afavoreixi les iniciatives de millora conjunta dels serveis sanitaris a la població de referència, les quals s'incorporen en protocols de cooperació on queden definides les actuacions conjuntes per a la realització d’activitats de prestació de serveis.

franja
Imatge ICS en un dia

Recursos

Recursos

franja
Imatge Recursos

Dades del territori

dades-territori_1
dades-territori_2

franja
Imatge Dades del territori

Mapa GTCC

Mapa GTCC